Blog: Tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis - BuitenLeven Recreatiemakelaar

Welke regels gelden er bij onderhandeling?


Je hebt een mooie vakantiewoning gevonden, waar je echt belangstelling voor hebt, dus je wilt een bod op dit huis uitbrengen. Hoe werkt het?  Wanneer ben je in onderhandeling? Wat kan er gebeuren tijdens de onderhandeling? Wanneer heb ik de woning gekocht? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

Lees meer

Overdrachtsbelasting naar 8%!

Op Prinsjesdag heeft het kabinet plannen bekend gemaakt om de overdrachtsbelasting in 2021 te veranderen. Voor starters betekent dit dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven betalen, voor beleggers dat de overdrachtsbelasting verhoogd zal worden. Kopers van vakantiewoningen worden als beleggers aangemerkt.

Lees meer

Vakantiewoning en energielabel

 

 

 

 

 

 

Sinds 1 januari 2015 moeten vrijwel alle woningen bij verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. Bij verkoop van het huis ben je verplicht een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper.

Lees meer

Verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde

Je hebt je droomhuis gevonden. Je bent helemaal verliefd op het huis, maar je wilt niet te veel betalen. Hoe pak je dat aan? Potentiële kopers gaan dan uitzoeken wat de WOZ-waarde is om een uitgangspunt te hebben voor de onderhandelingen, maar is dat terecht?

Lees meer

Kleine Ondernemersregeling vanaf 2020: een fiscale valkuil

Situatie tot en met 2019: De kleine ondernemersregeling staat open voor BTW-ondernemers/natuurlijke personen die in Nederland wonen of gevestigd zijn. Dat zijn ondernemers met een eenmanszaak, maar ook samenwerkingsverbanden als de vennootschap onder firma of maatschap, met vennoten -maten/natuurlijke personen. De keuze voor de regeling kan worden gemaakt op het aangiftebiljet zelf.

Lees meer

Vakantiehuis en belastingen


Wat weet jij eigenlijk van de fiscale zaken die horen bij de koop van een vakantiewoning? Jouw persoonlijke situatie en de wijze van gebruik van de vakantiewoning zijn van belang bij de vraag wat de fiscale gevolgen van de koop van een vakantiehuis in Nederland zijn. 

Lees meer

Unieke buitenkans in Rheezerveen

Enige tijd geleden heb ik een uniek plekje in Rheezerveen in verkoop genomen: een kavel van ongeveer 1.200 m2 helemaal achteraan op een park waar de huidige eigenaar een waar paradijsje van gemaakt heeft.

Lees meer

"Een eigen vakantiehuis, een plek onder de zon..."


Er wordt veel over geschreven: Als je geld op je spaarrekening hebt staan, krijg je daar erg weinig rente over. De rente op spaarrekeningen is nog nooit zo laag geweest, dus wordt je aangespoord om je centen slimmer te beleggen, bijvoorbeeld door te investeren in een vakantiewoning, die je dan kunt verhuren. Ik ben de laatste om te zeggen dat dat geen goede investering is, maar waarom wordt daar zo de nadruk op gelegd?

Lees meer

WOZ-waarde versus marktwaarde

Wanneer je je droomhuis gevonden hebt, heb je geen idee of de vraagprijs een reële is. Je bent helemaal verliefd op het huis, maar je wilt niet teveel betalen. Potentiële kopers gaan dan uitzoeken wat de WOZ-waarde is om een uitgangspunt te hebben voor de onderhandelingen, maar is dat terecht? 

Lees meer

Vakantiewoning en hypotheek

 

Banken zijn niet meer zo gul met het verstrekken van hypotheken. De normen zijn aangescherpt en de regels strenger. Vooral voor een tweede woning is het niet altijd gemakkelijk om een hypotheek te krijgen. Er zijn zeker nog wel mogelijkheden maar ook een aantal voorwaarden. Je kunt bij een aantal banken een hypotheek afsluiten voor een recreatiewoning, de Recreatiehypotheek.

Lees meer

Op zoek naar jouw ideale vakantiehuis

Je hebt het al vaker gedacht: Als ik nou eens een vakantiehuis ga kopen? Je surft eens wat op internet, vraagt hier en daar informatie aan en daar blijft het dan weer bij. Omdat je het druk hebt op je werk of omdat er andere dingen op je pad komen, die jouw aandacht opeisen. Zo nu en dan komt de gedachte aan een eigen vakantiehuis weer boven.

Lees meer

5 topredenen om een vakantiehuis te kopen 

Gaat je hart sneller kloppen wanneer je aan een vakantiehuis denkt? Een chalet in de Ardennen, helemaal van jou alleen?

Lees meer

Ter Zake tweede huis

In tijden van bloeiende economie en historisch lage spaarrente gaan steeds meer mensen op zoek naar zaken die een combinatie van plezier en rendement in zich verenigen. Recreatief vastgoed is zo’n populaire investering en TerZake onderzoekt de stand van zaken in die markt. 

Lees meer

Ik ben op zoek naar...

Iedereen die spaargeld heeft, een erfenis krijgt of lijfrente die vrij komt, zal vroeg of laten moeten bedenken wat hij met zijn geld gaat doen. Want tja, die spaarrekening levert nauwelijks nog iets op. Sterker nog, als we zo doorgaan moet er rente betaald worden. Dat kan niet de bedoeling zijn. En zo’n erfenis, daar wil je toch iets leuks mee doen?  

Lees meer

Vakantiehuis en grond: eigendom of (erf)pacht?

Als je een vakantiehuis koopt, wordt je niet altijd automatisch eigenaar van de grond. Er zijn parken en organisaties die recreatiewoningen verkopen, maar de grond zelf in eigendom houden. Dat heeft consequenties voor de koopprijs. 

Lees meer

BTW terug bij nieuwe vakantiewoning? 

 

JA, OOK VOOR PARTICULIEREN!

Je ziet het vaak staan bij aanbiedingen van nieuwe vakantiewoningen: v.o.n. exclusief BTW. Ik kan me voorstellen dat je dat als particulier raar vindt, omdat je dan zelf nog de BTW erbij gaat tellen en dan blijkt dat je veel duurder uit komt dan je dacht. Maar het is niet voor niets dat woningen op die manier aangeboden worden. Ik zal het je uitleggen:

Lees meer

Waarom een vakantiehuis in Nederland?

Een aantal jaren geleden kochten Nederlanders vaak een tweede huis in Frankrijk of Spanje. Velen zijn daar ook weer van terug gekomen: de afstand is te groot, we gaan niet vaak genoeg,

Lees meer

Antwoorden op veel gestelde vragen (2)

 

Er is veel behoefte aan informatie rondom de aankoop van vakantiewoningen. In dit blog geef ik antwoord op vragen die ik vaak krijg.

Lees meer

Buitengewoon BuitenLeven

BuitenLeven Recreatiemakelaar geeft eens per maand een online magazine uit met tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning. Heb je je nog maar net aangemeld voor Buitengewoon BuitenLeven? Dan heb je een aantal interessante artikelen gemist. 

Lees meer

Welk rendement wil jij op jouw vakantiewoning?

 

Zoek je een vakantiewoning als belegging? Niet om zelf te verblijven, maar puur om te verhuren? Je bent dan natuurlijk benieuwd naar het rendement dat je kunt halen. Het is niet altijd gemakkelijk om dat helder te krijgen.

Lees meer

46 Redenen om (g)een vakantiehuis te kopen


Ben je op zoek naar een vakantiewoning? Om lekker zelf van te genieten of als belegging? Ik geef je 46 redenen om (g) een vakantiehuis te kopen. 

Lees meer

Trend: vakantie met 3 generaties 

Een belangrijke trend is dat we tijdens de vakantie echt tijd willen hebben voor onze familie. Multigeneration travel is in opkomst: vakantie met niet alleen het eigen gezin, maar ook met broers, zussen, opa, oma en kleinkinderen. Het hele jaar door zijn we druk en als we vrij zijn, dan willen we die tijd doorbrengen met mensen die dicht bij ons staan. 

Lees meer

24 argumenten om een open huis te bezoeken 

Een open huis of open dag wordt  georganiseerd om een vakantiewoning of een nieuw project bekend te maken bij een groot publiek. Voor jou als belangstellende is het een manier om te ontdekken of deze woning of dit project aan jouw wensen en eisen voldoet. Maar er zijn meer argumenten te bedenken. 

Lees meer

Permanent wonen in een recreatiewoning?

Permanent wonen in een recreatiewoning: het mag niet in Nederland en er bestaan een heleboel misverstanden over. Sommige mensen denken dat het toegestaan wordt als je een paar weken per jaar weg bent, als je een postbus ergens huurt. Of als je bij je kinderen staat ingeschreven. Begin 2020 lieten twee Tweede Kamerleden van D66 en de VVD een proefballonnetje op met de stelling: legaliseer wonen op vakantieparken zonder toekomst. Het kwam volledig uit de lucht vallen Er volgden veel positieve reacties. Velen zagen zich al in hun vakantiehuis wonen.

Lees meer

Forensenbelasting: Wat is het en voor wie?

Een forens is iemand die dagelijks reist tussen de woonplaats en de plaats waar hij of zij werkt. Forensen worden gezien als de veroorzakers van de files, zij reizen immers dagelijks van de ene plaats naar de andere. Dit reisverkeer tussen de woon- en de werkplaats wordt forensenverkeer genoemd.

Lees meer

5 goede redenen om een vakantiehuis te kopen!

Gaat 2018 het jaar worden waarin jij jouw eigen vakantiehuis koopt? En ben je er al uit of dat in Nederland of in het buitenland wordt? Een eigen vakantiehuis in Nederland heeft zo zijn voordelen.

Lees meer

Back to basic (maar dan super de luxe)

Vorige week kreeg ik een rondleiding op een nieuw project, waar modelwoningen in aanbouw zijn. Een geheel nieuw concept: terug naar de basis, naar oernatuur, naar natuurlijke materialen, naar puur genieten, tijd voor elkaar maken, naar elkaar luisteren, zonder afleiding, maar mét alle luxe die je kunt bedenken. 

Lees meer

Ontdekkingstocht in de regio

Met de vakantie achter de rug vragen mensen zich af hoe het zou zijn als ze hun eigen vakantiehuis hebben i.p.v. er een te huren. De eerste vraag die je moet beantwoorden is: waar wil je een vakantiewoning kopen? 

Lees meer

Met een vakantiehuis de wereld aan  je voeten!

De voorstanders van een eigen vakantiehuis vinden het erg prettig dat ze niet steeds weer een koffer in hoeven pakken als ze een weekend weg willen. Kleding, toiletspullen en bijvoorbeeld kruiden kun je laten staan in je vakantiehuis. 

Lees meer

Ontdek de vrijheid van je eigen vakantiehuis

Vakantiewoning in eigen land. Als je een vakantiehuis in Nederland hebt, kun je lekker elk weekend onthaasten in je eigen woning. Uit en toch thuis! Geen gesleep met spullen en een plek waar je echt tot rust komt, even heerlijk bijtanken en als herboren weer thuis komen.

Lees meer

Start op funda met je zoektocht naar een vakantiewoningStart je zoektocht naar een recreatiewoning op funda

Het begin van je zoektocht is het moeilijkste: bedenken wat je zoekt, waar en wat je budget is. Vooral het wat en waar is niet altijd eenvoudig. Een zoekopdracht naar een recreatiewoning op funda is dan een goede start. Deze service van funda is gratis en je krijgt het nieuwe aanbod automatisch in je mailbox. De meeste makelaars plaatsen hun aanbod van recreatiewoningen op funda, dus hiermee krijg je toegang tot het grootste aanbod.

Lees meer

Verhuurwoning kopen voor eigen gebruik, kan dat?

Je bent op zoek naar een recreatiewoning. Niet als belegging, maar om lekker zelf van te genieten. Je begint je te oriënteren en ontdekt een paar mooie kansen. Misschien zit jouw droomhuis er wel tussen..

Lees meer

Antwoorden op veel gestelde vragen (1)

 

Ik dacht dat in deze periode mensen met heel andere dingen bezig zouden zijn dan met recreatiewoningen, maar de praktijk wijst anders uit. Er is vooral behoefte aan informatie rondom vakantiewoningen. In dit blog geef ik antwoord op een aantal vragen die mij de laatste tijd gesteld zijn.

Lees meer

Voel je thuis in je vakantiehuis

Hoe belangrijk vinden we het interieur van een vakantiewoning? Wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een vakantiehuis. Toch niet onbelangrijk: Kan het interieur de doorslag geven om wel of niet te kopen?

Lees meer

Durf te investeren in geluk!

Je hoort het overal, de woningmarkt trekt weer aan. In de grote steden wordt regelmatig boven de vraagprijs geboden en worden woningen in no time verkocht. De recreatiemarkt is gelukkig niet zo oververhit. Maar ook hier zijn de mooie woningen op goede locaties zeer gewild.

Lees meer

6 Tips om goed te onderhandelen

Je hebt je droomhuis gevonden. Je weet het zeker: dit moet het worden. Het spel van onderhandelen kan beginnen! Maar hoe pak je dat aan? 

Lees meer

Op zoek naar de "woningklik"

Hoe maakt je een keuze welke vakantiewoningen je wilt bezichtigen? Ik geef je een aantal tips. 

Lees meer

Goede voornemens... 

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben we allerlei goede voornemens, die we over een maand weer vergeten zijn. We maken plannen, die we niet uitvoeren. Ik zou zeggen zet de goede dingen voort, verbeter wat nodig is en geniet van dit nieuwe jaar! Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen, maar twijfel je nog? Ik geef je 5 topredenen om nu een vakantiewoning te kopen!

Lees meer

9 Goede redenen om een vakantiehuis te kopen

Als je een eigen vakantiehuis hebt, kun je veel en vaak genieten van het vakantiegevoel. Want dan kun je het weekend ook lekker gaan onthaasten en kom je herboren weer thuis. Daarom geef ik je 9 goede redenen om nu een vakantiehuis in Nederland te kopen.

Lees meer

Ons veelzijdig aanbod: selectie op gebruik

Ons veelzijdige aanbod vakantiewoningen, verdeeld in de categorieën Eigen gebruik, Combinatie, Belegging en Projectontwikkeling. Zo kun je snel zien wat we te bieden hebben. 

Lees meer

Goed voornemen: investeren in geluk!

De media staan er bol van: de rente op spaarrekeningen is zo laag, dat je iets anders met je geld moet doen. En dan vooral iets verstandigs. Er is veel voor te zeggen. Als je een goed gevulde spaarrekening hebt, een lijfrentepolis komt vrij, of je krijgt een erfenis, dan is het de moeite waard om te kijken hoe je dat geld op een goede manier kunt investeren.

Lees meer

Is Drenthe Hip & Happening?

De provincie Drenthe heeft samen met het Recreatieschap Drenthe een onderzoek uitgevoerd naar de vitaliteit van de verblijfsrecreatie. De resultaten zij nu bekend: Het blijkt dat Drenthe best vitaal is, maar niet bepaald hip. 

Lees meer

Komkommertijd of breaking news?

Vorige week berichten alle media over de verkoop van vakantiehuizen. Aanleiding was het jaarlijkse rapport van de NVM over de recreatiewoningmarkt. Sommigen belichten een geheel eigen invalshoek wat tot onderscheidende en verfrissende artikelen leidt. Ik heb ze op een rij gezet. 

Lees meer

Vakantiehuis: investering of tweede thuis?

Iedereen wil lekker leven, geen zorgen, geen stress. Helaas zit de wereld zo niet in elkaar. Een manier om je leven te veraangenamen is een tweede huis. Lekker relaxen in het weekend, de sores van je af laten glijden en even niets hoeven. Dat is voor veel mensen al een heerlijke gedachte. Want we moeten zoveel tegenwoordig. En wat is er lekkerder dan niets hoeven?

Lees meer

Kan Oma's kastje echt niet meer?

Hoe belangrijk vinden we het interieur van een vakantiewoning? Niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een vakantiehuis. Toch niet onbelangrijk: Kan het interieur de doorslag geven om te kopen? 

Lees meer

  • 1
  • 2

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!