Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Antwoorden op veel gestelde vragen: Deel 1

4 april 2020

Ik dacht dat in deze periode mensen met heel andere dingen bezig zouden zijn dan met recreatiewoningen, maar de praktijk wijst anders uit. Er is vooral behoefte aan informatie rondom vakantiewoningen. In dit blog geef ik antwoord op een aantal vragen die mij de laatste tijd gesteld zijn.

Wat betekent kosten koper?

Kosten koper, meestal aangeduid met k.k. betekent dat de koper de kosten van de aankoop betaalt.

Dit in tegenstelling tot vrij op naam (v.o.n.). Dan hoeft de koper de kosten van de overdracht niet te betalen.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

De overheid pikt ook haar graantje mee bij de aankoop van een vakantiewoning: In 2020 nog 2% van de koopsom, vanaf januari 2021 is dat 8% van de koopsom. De koper betaalt deze overdrachtsbelasting als de koopsom kosten koper (k.k.) is.

Bij nieuwe vakantiewoningen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dan wordt de woning vrij op naam (v.o.n.) gekocht.

Welke kosten komen er nog meer bij de aankoop van een vakantiehuis?

Naast de overdrachtsbelasting betaalt de koper de kosten voor de notaris. Die variëren per notaris, dus het kan best interessant zijn om even ‘rond te shoppen’. Vraag bij enkele notarissen een offerte aan. Globaal kun je stellen dat de kosten voor het maken en transporteren van de notariële akte tussen € 500 en € 750 liggen.

Hoe moet ik onderhandelen over de koop van een vakantiehuis?

Bij het aanbod van vakantiehuizen wordt een vraagprijs gehanteerd. Dat betekent dat je kunt onderhandelen om de woning voor een lager bedrag in je bezit te krijgen. Je kunt het zelf doen of een aankoopmakelaar inschakelen.

Mijn 6 tips om goed te onderhandelen vind je hier

Hoe kom ik erachter wat de WOZ-waarde is van de vakantiewoning die ik wil kopen?

Er is een landelijke loket waar je de WOZ-waarde van alle woningen in Nederland kunt bekijken: www.waardeloket.nl. Je kunt hier het adres intoetsen en de WOZ-waarden van de laatste 5 jaar van het huis worden getoond. Ook het bouwjaar en de oppervlakte staan vermeld.

Wat is het verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde?

De jaarlijkse WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar en is vastgesteld op basis van standaard gegevens. De verkoopcijfers komen uit het jaar daarvoor. De WOZ-waarde loopt dus altijd achter op de markt.

Voor het bepalen van de marktwaarde wordt gekeken naar het specifieke huis; hoe is de ligging, wat heeft de woning als extra’s te bieden t.o.v. vergelijkbare woningen, hoe luxe is de woning, hoe is het onderhoud. En de meest recente markt- en prijsontwikkelingen worden ook meegenomen.

In mijn blog “Verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde” leg ik uit waarom je niet te veel waarde moet hechten aan de WOZ-waarde bij de aankoop van een vakantiewoning.