Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Vakantiewoning kopen voor eigen gebruik

6 juni 2020

Je zoekt een vakantiewoning voor eigen gebruik, niet om te verhuren.

Je bent op zoek naar een recreatiewoning. Niet als belegging, maar om lekker zelf van te genieten. Je begint je te oriënteren en ontdekt een paar mooie kansen. Misschien zit jouw droomhuis er zelfs tussen…

Bezichtiging plannen

Dan ga je een bezichtiging inplannen  bij de verkopend makelaar. Je hoopt dat dat in het weekend kan, maar helaas…de woning is in de verhuur. Het is nu druk op de vakantieparken in Nederland, dus je kunt alleen op de wisseldagen kijken. Bijna altijd zijn de wisseldagen maandag en vrijdag. Een huurder moet dan voor 10.00 uur de woning verlaten en de nieuwe huurder mag er ‘s middags vanaf 16.00 uur in. In de tussentijd worden de woningen schoongemaakt. Makelaars gebruiken deze tijden vaak om de woningen die ze in verkoop hebben te laten zien. Je kunt tenslotte niet een huurder, die relaxed vakantie aan het vieren is, lastig vallen met een bezichtiging. 

Woning bekijken

Tot zover geen probleem: je kunt de woning waar je oog op gevallen is, in ieder geval zien. Ook al duurt het soms iets langer voordat een afspraak gemaakt kan worden. Als een huurder voor 2 weken geboekt heeft, moet je even geduld hebben. Het kan ook zijn dat de woning op een bepaalde dag wel wisselt, maar dat de makelaar de agenda alweer vol heeft, omdat zij ook voornamelijk op wisseldagen bezichtigingen moeten plannen.

Verhuurovereenkomst overnemen bij vakantiewoning voor eigen gebruik

Bedenk dat bij woningen in de verhuur de kans groot is dat je de lopende verhuurovereenkomst over moet nemen. Waar jij dacht deze zomer al zelf te kunnen genieten, staan boekingen tot het einde van de zomer. En dan ben jij niet degene die lekker kan relaxen in je eigen vakantiewoning,   maar zijn het huurders, die in “jouw huis” vakantie vieren.

De verhuurovereenkomst kan meestal jaarlijks opgezegd worden. Dat moet 6 tot 9 maanden voor het einde van het jaar, omdat je vanaf juni weer een vakantie voor volgend jaar kunt boeken op de Nederlandse vakantieparken. Daaromben je bij aankoop verplicht om de overeenkomst tot januari over te nemen!

Verhuurovereenkomst opzeggen

Als verkoper weet je dat je de verhuurovereenkomst mee moet verkopen. Nu kan ik als makelaar wel adviseren, dat de eigenaar de overeenkomst voor het volgende jaar opzegt, maar als het huis dan niet zo snel verkocht wordt als we dachten, loopt de verkoper huurinkomsten mis en voor hem is het een beleggingsobject. Dat is niet altijd een optie.

Flexibel oplossen

Als je echt alleen een vakantiewoning voor eigen gebruik wilt kopen, maar jouw droomwoning wordt nu verhuurd, proberen we er altijd wel een mouw aan te passen door een compromis te sluiten waar het kan.

Als er een mogelijkheid is om flexibel in te spelen op een situatie zullen we dat zeker doen, want zowel koper als verkoper zijn erbij gebaat dat ze gelukkig worden van de aankoop/verkoop.

Haak niet meteen af

Dus, wees erop verdacht dat je niet altijd direct van je nieuwe vakantiewoning voor eigen gebruik kunt genieten, maar laat je ook niet weerhouden om een afspraak te plannen als je je droomhuis gevonden hebt!

Bekijk hier ons aanbod vakantiewoningen