Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Regels bij onderhandeling over een vakantiehuis

8 augustus 2021

Welke regels gelden er bij onderhandeling voor een vakantiehuis?

Je hebt een mooie vakantiewoning gevonden, waar je echt belangstelling voor hebt, dus je wilt een bod op dit huis uitbrengen. Hoe werkt het?  Wanneer ben je in onderhandeling? Wat kan er gebeuren tijdens de onderhandeling? Wanneer heb ik de woning gekocht? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

Wat er gebeurt nadat jij een openingsbod hebt uitgebracht?

Je hebt je bod uitgebracht en aangezien dit je eerste vakantiehuis is, heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Want vanaf wanneer ben je nu écht in onderhandeling en wat gebeurt er als er nog meer geïnteresseerden zijn die de woning willen kopen? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben dat jouw bod wordt geaccepteerd door de verkoper.

Vanaf wanneer ben ik echt in onderhandeling?

Je hebt een vakantiehuis bezichtigd en je bent erover uit: dit is hét huis voor jou. Je brengt een bod uit en vertelt je vrienden dat je in onderhandeling bent. Helaas is dit nog niet het geval. Je bent pas in onderhandeling wanneer de verkoopmakelaar heeft gereageerd met een tegenvoorstel. Nog even afwachten dus.
Zelfs wanneer je de vraagprijs hebt geboden, wil dat niet per definitie zeggen dat daarmee ook de koop rond is. Het is altijd nog aan de verkoper om daar wel of niet mee akkoord te gaan.

Bevestig je bod altijd per e-mail.

Biedingen kunnen telefonisch doorgegeven worden, maar bevestig altijd per e-mail wat je besproken hebt. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Noteer in ieder geval de volgende punten:

  • de hoogte van jouw (tegen)bod;
  • onder welk voorwaarden je het bod uitbrengt;
  • je onderbouwing.

Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan zal hij of zij het bod voor je doorgeven aan de verkoopmakelaar.

Wat kan er gebeuren tijdens de onderhandeling?

De bezichtigingen kunnen doorgaan

Omdat het niet zeker is of de onderhandelingen tot een overeenkomst leiden, kan de verkoopmakelaar besluiten om bezichtigingen met anderen door te zetten.

De makelaar van de verkoper kan andere biedingen ontvangen

De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkoper en zal daarom andere biedingen ook altijd doorgeven aan de verkoper. Zijn streven is een zo hoog mogelijke koopsom behalen onder gunstige voorwaarden. Komt er een ander interessant bod binnen? Dan kunnen verkoper en verkoopmakelaar besluiten om jou om een eindbod te vragen. Als jouw eindbod niet goed genoeg is, mogen ze de onderhandeling met jou stopzetten en met de andere partij verdergaan. De makelaar mag geen uitspraken doen over de precieze hoogte van het andere bod, dat niet per definitie hoger is. Misschien heeft de andere partij geen financiering nodig, wat de verkoper de garantie geeft dat het huis direct verkocht is. Dit kan een overweging zijn om het huis aan een andere partij te gunnen.
De verkoopmakelaar is overigens niet verplicht om jou om een eindbod te vragen wanneer er een ander bod binnenkomt. Hij mag ook per direct de onderhandelingen beëindigen.

Het bod is goedgekeurd, maar de verkoper trekt zich terug

Zolang er geen koopakte is getekend, kan een verkoper de koop altijd nog intrekken. En dat geldt ook voor jou als koper. Wanneer je de volledig getekende koopakte hebt ontvangen, heb je zelfs nog drie dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.

Het bod wordt geaccepteerd en je wordt eigenaar van de vakantiewoning!

(Bron: Funda.nl, gepubliceerd op 15 december 2019)

Wellicht ook interessant

Blogs over gerelateerde onderwerpen