Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Eigen vakantiehuis: Verhuren of zelf gebruiken?

27 juni 2017

Iedereen die spaargeld heeft, een erfenis krijgt of lijfrente die vrij komt, zal vroeg of laten moeten bedenken wat hij met zijn geld gaat doen. Want, die spaarrekening levert nauwelijks nog iets op. Sterker nog, als we zo doorgaan moet er rente betaald worden. Dat kan niet de bedoeling zijn. En zo’n erfenis, daar wil je toch iets leuks mee doen?  

En voor een lijfrentepolis had je destijds misschien wel een bestemming, maar die is wellicht niet meer van toepassing. Hoe dan ook, je bent op zoek naar een goede, zinvolle of misschien wel frivole bestemming voor je geld. Een vakantiehuis is dan een goede keuze. Wat ga je er dan mee doen: verhuren, zelf van genieten of een combinatie van beide? 

Je vakantiehuis zelf gebruiken

Heb je een drukke baan en kom je door de week niet aan jezelf toe? Veel afspraken, sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk. Het slokt je helemaal op. Dat kan je het gevoel geven dat je geleefd wordt en eigenlijk nooit tijd voor jezelf hebt. Dan wordt het tijd voor actie: Je kunt natuurlijk een weekendje weg boeken. Heerlijk uitrusten in de natuur of een gezellige stedentrip maken. Je bent er even helemaal uit, tankt lekker bij en kunt er weer even tegen. Even inderdaad, want voor je het weet, zit je weer vast in je dagelijkse ritme.

Als je regelmatig een weekend wilt bijtanken, is een eigen tweede woning een hele goede optie. Je kunt wanneer je wil of er behoefte aan hebt je even terug trekken en weg uit de drukte van je dagelijkse leven. De mogelijkheden zijn legio. Groot, klein, luxe, comfortabel, duur, goedkoop, op een park met faciliteiten, midden in de natuur. Alle vakantiehuizen hebben echter één ding gemeen: ze zijn gemaakt om te relaxen. Alles mag, niets hoeft.

Je vakantiehuis verhuren

Als je overweegt een woning te kopen om te verhuren, kun je kiezen tussen zelf doen of laten doen. Als je een vakantiehuis op een park koopt is er meestal een organisatie die het beheer en de verhuur regelt. Je hoeft dan zelf niets te doen. Alleen zorgen dat de woning goed is ingericht en de sleutel inleveren bij de organisatie. Je krijgt automatisch de huurpenningen op je rekening gestort.  Je betaalt de verhuurorganisatie provisie over de huur. Dat is vaak 20 tot 30% van de huuropbrengst.

Als je zelf de verhuur regelt is het rendement vaak wel hoger. Dat kan alleen als het huis niet op een park staat of op een park waar geen verhuurorganisatie actief is. Je kunt je voor de marketing aansluiten bij bedrijven als Belvilla of Novasol: Zij adverteren dan voor en verzorgen de boekingen. De uitvoering moet je zelf doen: zorgen dat het huis schoon is, de huurders ontvangen, de sleutel afgeven en de tuin onderhouden. Ook dit kan een vorm van ontspanning zijn, als je het leuk vindt om te doen.

Een combinatie tussen verhuren en eigen gebruik

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen twee uitersten. Je kan ook gaan voor het beste van 2 werelden.  De mogelijkheid om zelf vaak te relaxen in een natuurlijke omgeving en je huis verhuren in de tijd dat je er niet bent. Voordeel: je krijgt inkomsten uit je woning, je woning staat (bijna) nooit leeg, het tuinonderhoud wordt verzorgd en de woning wordt beheert. 

Je kunt dan vooraf bepalen wanneer je zelf gebruik wilt maken van je vakantiewoning. Het geeft al rust als je weet wanneer je tijd reserveert om te relaxen. Je kunt ook kiezen om last minute te besluiten dat je wilt relaxen: als je huis niet verhuurd is, ga je er lekker zelf gebruik van maken. Hoe luxe is het dat je donderdagavond kunt denken: “het wordt in het weekend mooi weer, dus we gaan er even tussen uit”. Als je dan in je huis ook nog een eigenarenkast hebt, kun je toiletspullen, beddengoed en outdoorkleding laten liggen. Hoef je daar ook niet steeds mee te slepen!

Ga je in deze combinatie vooral voor de opbrengst, maak dan in het hoogseizoen zelf geen gebruik van het huis. Ga je vooral voor relaxen, plan dan het eigen gebruik vooraf in, dan weet je waar je aan toe bent!

Wat voor jou ook de reden is om een vakantiehuis te kopen, er is voor elk wat wils. Bedenk goed wat je doel is voor je je zoektocht start en stem daar je wensen en eisenpakket op af. Ik wens je een aangename zoektocht. Weet je niet goed waar je moet beginnen, download dan mijn eBook “12 stappen naar uw ideale vakantiehuis”.