Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Vakantiehuis en energielabel

30 april 2022

Energielabel ook voor jouw vakantiewoning?

Sinds 1 januari 2015 moeten vrijwel alle woningen bij verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. Bij verkoop van het huis ben je verplicht een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper.

Wat is een energielabel?

Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Energielabel bij recreatiewoningen

Tot voor kort was een energielabel voor vakantiewoningen niet verplicht, maar dat is veranderd.

Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning is het nu ook verplicht een geldig energielabel beschikbaar te stellen. In de regelgeving bestaan enkele uitzonderingen hierop.

Er is geen energielabel nodig voor:

  • Alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.
  • Voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt. Deze gebouwen hebben een verwacht energiegebruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik.

Dat houdt in dat voor een groot gedeelte van de recreatiewoningen een energielabel geleverd moet worden bij de verkoop. Vraag er naar als het niet vermeld wordt. Als koper heb je er recht op.

Onderzoek Funda

Funda heeft in maart 2022 een onderzoek gedaan: “Hoe belangrijk vinden consumenten een energielabel?”.
Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten (53%) zegt het belangrijk te vinden welk energielabel een woning heeft. Maar het is heel bijzonder dat op het moment dat zij daadwerkelijk een nieuw huis kopen, hier echter minder waarde aan hechten. Klik hier om het artikel over het onderzoek te lezen op Funda.

Energielabel aanvragen voor  de verkoop van jouw recreatiewoning

Ga je jouw vakantiewoning verkopen?

Als je via een verhuurorganisatie verhuurt, heeft jouw vakantiewoning waarschijnlijk al een energielabel. Als je je vakantiewoning niet verhuurt en je wilt verkopen, moet je vóór de verkoop een energielabel aanvragen. Op de website  Woninglabel.nl  kun je de tarieven van energielabel adviseurs vergelijken.