Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Vakantiewoning verhuren: Hoe werkt dat?

1 januari 2023

Als je een vakantiehuis koopt, wil je dat misschien wel verhuren op momenten dat je er zelf niet verblijft. Dat is een mooie manier om extra inkomsten te genereren of de kosten te reduceren. Vooral als je er zelf in de schoolvakanties en het hoogseizoen niet bent, kan het zeker interessant zijn. Als je op een vakantiepark een woning koopt heb je meestal te maken met een verhuurorganisatie. Op kleinere parken heb je soms de mogelijkheid om de verhuur van je vakantiewoning in eigen hand te nemen. Als je een vakantiewoning koopt, die niet op een park staat moet je alles zelf regelen. Hieronder zet ik voor je uiteen wat er zoal bij komt kijken.

Een park met verhuurorganisatie

Koop je een recreatiewoning in een vakantiepark van Roompot, Landal, Center Parcs of een andere grote verhuurorganisatie, dan mag je de vakantiewoning niet zelf verhuren. Dan  wordt het door het park geregeld. Je wordt dan volledig ontzorgd en hebt er zelf geen omkijken naar.

Je sluit een verhuurovereenkomst met het park of de verhuurorganisatie waarin je rechten en plichten staan en hoeveel provisie je af moet dragen aan de verhuurorganisatie. Meestal is dat tussen 20% en 30%.

In de verhuurovereenkomst wordt ook vastgelegd hoe vaak je jouw vakantiehuis zelf wilt gebruiken en of je huisdieren toe wilt staan.

Op sommige parken moet je verhuren en mag je zelf bijvoorbeeld maximaal 3 weken in je huis verblijven, op sommige parken kun je onbeperkt zelf gebruik maken van je huis. Per park zijn de mogelijkheden verschillend. Vraag daarom vóór de koop naar de verhuurovereenkomst, zodat je kunt bekijken of de geboden mogelijkheden bij jou passen en vraag naar de huurinkomsten van de laatste jaren, zodat je kunt bepalen of je het interessant vindt om te gaan verhuren.

Je krijgt toegang tot een eigenarenwebsite, waarop je kunt zien wanneer de woning verhuurd is. Op deze site kun je voor jezelf de vakantiewoning blokkeren. Dat kun je ruim van te voren doen, zodat je vakantiewoning niet verhuurd is op het moment dat je er zelf graag heen wil. Je kunt hiermee ook last minute je eigen vakantiehuis ‘reserveren’ als je ziet dat de woning nog niet verhuurd is. 

Een klein vakantiepark of helemaal niet in een park

In kleinere vakantieparken kun je de verhuur vaak laten regelen door de beheerder. Als er geen beheerder is neem je de verhuur zelf in de hand. Besef dan wel dat je alles zelf moet doen: zorgen dat je boekingen krijgt, door bijvoorbeeld een website te maken met boekingsmodule, bevestigingen en facturen sturen, geld innen, schoonmaak, wassen bedlinnen en eventueel handdoeken en de sleuteloverdracht. Als je in de buurt woont en je vindt het leuk om alles zelf te doen: prima! Woon je niet in de buurt, dan wordt het moeilijker.

Een deel van de werkzaamheden kun je uitbesteden: bijvoorbeeld het werven van huurders en de administratieve afhandeling. Dat kan bij organisaties als Natuurhuisje, Belvilla of Novasol om er maar een paar te noemen. Google maar eens op vakantiewoning verhuren en je zult zien dat er nog veel meer boekingskantoren zijn. Uiteraard betaal je daarvoor een vergoeding van ca. 10%.

Heb je geen zin in schoonmaak en linnengoed wassen, dan kun je overwegen deze werkzaamheden uit te besteden. Soms kan dat via een boekingsorganisatie, maar wellicht is de beheerder bereid om deze werkzaamheden tegen een vergoeding voor je uit te voeren. Je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Dit soort bedrijven werken vaak regionaal.

Eisen voor het verhuren van een vakantiewoning 

Op grote(re) parken met een verhuurorganisatie worden eisen gesteld aan het interieur van de woning. Elke 10 of 15 jaar worden de vakantiewoningen op kosten van de eigenaar gerestyled om te zorgen dat ze up to date zijn en aan de wensen van de huurders blijven voldoen.

Als je twijfelt of het interieur van je vakantiehuis geschikt is voor verhuur, vraag voordat je koopt bij de parkorganisatie na hoe het zit en of er in de nabije toekomst plannen zijn voor restyling. Dan kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.|

Als je zelf gaat verhuren is het goed te weten welke eisen de parken aan de inventaris van een vakantiewoning stellen. Je kunt daar dan bij de inrichting rekening mee houden en daarnaast je eigen ideeën toevoegen. Kijk bij de inrichting ook goed naar de veiligheid en zorg voor rookmelders, brandblussers of branddekens.

Vakantiewoning voor eigen gebruik

Wil je juist een vakantiewoning kopen om zelf te gebruiken en deze niet verhuren? Klik hieronder om daar meer over te lezen.

Vakantiewoning kopen voor eigen gebruik