Overdrachtsbelasting naar 8% - BuitenLeven Recreatiemakelaar

Overdrachtsbelasting naar 8%!

Op Prinsjesdag heeft het kabinet plannen bekend gemaakt om de overdrachtsbelasting in 2021 te veranderen. Voor starters betekent dit dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven betalen, voor beleggers dat de overdrachtsbelasting verhoogd zal worden. Kopers van vakantiewoningen worden als beleggers aangemerkt.

Wat is overdrachtsbelasting?

Je bent overdrachtsbelasting verschuldigd op het moment dat je juridisch of economisch eigenaar wordt van een vakantiewoning. Over het algemeen is over de koop van een nieuwbouw recreatiewoning geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Bij de koop van een bestaand vakantiehuis geldt dit over het algemeen wel. Indien je als koper onder de conditie kosten koper (k.k.) koopt dan zal de koper de overdrachtsbelasting moeten betalen.
Wordt gekocht onder de conditie vrij op naam (v.o.n.) dan betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting.
De overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment 2% over de koopsom. Koop je een vakantiewoning inclusief inventaris, dan wordt over het aandeel van de inventaris in de koopsom geen overdrachtsbelasting berekend.

Wat gaat er veranderen?

Het is de bedoeling om voor de starters op de woningmarkt de overdrachtsbelasting af te schaffen. Zij hoeven dan bij de koop van een eigen woning geen 2% overdrachtsbelasting meer te betalen.aanbod
Voor de overige kopers van eerste of volgende eigen woning zal het tarief van 2% blijven.
De verhoging zal gaan gelden voor de niet-eigen-woning en ook voor niet-woningen zoals bedrijf onroerend goed. Het tarief zal worden verhoogd naar 8%.

Dus als je wilt beleggen in een vakantiehuis...

Als je dus een woning koopt om deze te verhuren (belegger), een zogenaamde box 3-woning, dan zal het tarief van de overdrachtsbelasting worden verhoogd van 2% naar 8%. Ook als je een recreatiewoning koopt om zelf van te genieten geldt het tarief van 8%.

Actuele aanbod vakantiewoningen

  Wie is een belegger?

  Een belegger is iemand die een tweede woning koopt als beleggingspand of bijvoorbeeld voor zijn kinderen. Deze persoon betaalt nu nog 2% overdrachtsbelasting maar zal vanaf 1 januari 2021 een percentage van 8% moeten aftikken over de koopprijs van de woning.
  Voorbeeld
  2020: Je koopt een recreatiewoning van € 200.000 + 2% overdrachtsbelasting = € 204.000.
  2021: Je koopt een recreatiewoning van € 200.000 + 8% overdrachtsbelasting = € 216.000. Een extra kostenpost van maar liefst € 12.000.

  Wat te doen?

  Als je overweegt te beleggen in een recreatiewoning, dan kun je beter dit jaar nog de notariële overdracht laten plaatsvinden.
  Of de datum van de voorlopige koopovereenkomst of de datum van de notariële overdracht doorslaggevend zal worden is nu echter nog niet bekend.

  Nog niet definitief

  De Wet differentiatie overdrachtsbelasting, waar de verhoging van de overdrachtsbelasting een onderdeel van is, is op dit moment nog een wetsvoorstel. Het voorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld. Hoewel de verwachting is dat het voorstel zal worden aangenomen is er geen garantie dat het niet op bepaalde punten wordt aangepast.

  Advies

  Wacht niet op de behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer als je van plan bent een vakantiewoning te kopen. Als de wet in november wordt aangenomen en je moet dan nog op zoek naar een vakantiewoning, is het erg kort dag als je dit jaar nog de notariële overdracht wilt laten plaatsvinden. De notaris moet de akte wel nog opstellen en de banken moet ook nog de financiering van de koper goedkeuren en de aflosnota van de verkoper opstellen.


  Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

  Bekijk het actuele aanbod

  Interessante artikelen: 

  Lees ook mijn nieuwste artikel over permanent wonen in je vakantiewoning.

   Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

  Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

  Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!