Permanent wonen in je vakantiehuis? - BuitenLeven Recreatiemakelaar
 • Home
 • Blog
 • Permanent wonen in je vakantiehuis?

Permanent wonen in je vakantiehuis? 

Permanente bewoning van een recreatiewoning: het mag niet in Nederland en er bestaan een heleboel misverstanden over. Sommige mensen denken dat het toegestaan wordt als je een paar weken per jaar weg bent, als je een postbus ergens huurt. Of als je bij je kinderen staat ingeschreven. Ook als je gaat overwinteren in Spanje en “maar” een half jaar in je vakantiewoning verblijft is dat jouw formele adres, dus jouw hoofdwoonverblijf.  

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Permanent bewonen van een recreatiewoning

Er is sprake van permanent bewonen van een recreatiewoning als je daar je hoofdwoonverblijf hebt, er het hele jaar of het grootste deel van het jaar woont en nergens anders een legale zelfstandige woonruimte hebt.
Als je als bewoner op dusdanige wijze je zaken behartigt vanuit de recreatiewoning. Als je bijvoorbeeld vanuit je vakantiewoning naar je werk gaat en je boodschappen doet, kan de gemeente er redelijkerwijs van uitgaan dat het hoofdverblijf zich ter plaatse van het vakantiehuis bevindt.

In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor:

 • Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden.
 • We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
 • Mensen die permanent wonen in een vakantiewoning besteden minder bij de lokale middenstand, omdat permanente bewoners minder zouden besteden aan bijvoorbeeld horeca, fietsverhuur of musea.
 • De bouwnormen voor vakantiewoning zijn lichter dan voor gewone woningen. Niet alle recreatiewoningen zijn daarom geschikt voor permanente bewoning. 

Typisch Nederlands

Het strikte onderscheid tussen recreatiewoningen en normale woningen is echt een typisch Nederlands onderscheid, dat je in het buitenland eigenlijk niet ziet. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze omgaan met permanente bewoning: Handhaving, gedogen of legaliseren.

Handhaving

Als gemeenten ervoor kiezen dat er niet permanent in een recreatiewoning gewoond mag worden, moeten ze serieus werk maken van handhaving en daar schort het vaak aan. Of bewoners voelen zich bespied omdat er met regelmaat een controleur van de gemeente op de stoep staat. In sommige gevallen pakt de gemeente echt door en worden bewoners door hoge dwangsommen gedwongen hun permanente status op te geven. 
 

Actuele aanbod vakantiewoningen


  Gedoogbeleid

  In een aantal gemeenten wordt permanent wonen in een vakantiehuis gedoogd, dat wil zeggen oogluikend toegestaan. Als er geen overlast is, knijpt de gemeente nog wel eens een oogje dicht. Ook omdat er niet altijd menskracht en geld beschikbaar zijn om te handhaven.

  In sommige gevallen hebben bewoners een persoonsgebonden gedoogbeschikking; dat betekent dat deze persoon permanent in de recreatiewoning mag wonen, maar bij verkoop geldt dat niet voor de koper. Vraag dit goed na als je een vakantiewoning koopt, waarbij verteld wordt dat je er permanent mag wonen.

  En er zijn parken waar je wel “permanent” in je vakantiewoning mag wonen, maar dan moet je kunnen aantonen dat je minimaal 120 dagen per jaar de woning niet bewoond. Dit is een ideale situatie voor mensen met een camper. Zij hoeven immers geen groot huis meer in Nederland, kinderen zijn vaak de deur uit en als ze met pensioen gaan, kopen ze een camper en trekken een paar maanden per jaar door Nederland of Europa. Ik denk dat er grote behoefte is aan meer van dit soort parken, maar helaas staan gemeenten en provincies er vaak nog negatief tegenover. 

  Legalisering?

  De roep om legalisering wordt steeds groter, het blijkt dat er binnen nu en 5 jaar een groot woningtekort dreigt in Nederland. Reden te meer om permanent wonen in een recreatiewoning te legaliseren. Hiervoor moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen van recreëren naar wonen. Een zogenoemde ‘dubbelbestemming’; die zowel recreëren als permanente bewoning toestaat, kan ook een goede oplossing zijn. Een vereiste is wel dat de woningen voldoen aan het Bouwbesluit. 

  Top over vakantieparken

  De politiek gaat zich er nu ook een echt over buigen, want eind deze maand is er onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke top over vakantieparken. Ministerie, provincies, gemeenten en het bedrijfsleven praten daar over maatregelen in het kader van het eerder aangekondigde nationaal actieplan.

  Maaike Meijer, honorair hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en biograaf, heeft onlangs gepleit om permanente bewoning in recreatiewoningen toe te staan, en zo de druk van de woningmarktketel af te halen. Lees het artikel in Trouw

  In het voorjaar heeft Annemarie van Gaal in haar column in De Telegraaf de overheid al aangespoord om het woningtekort op te lossen door vakantiehuizen vrij te geven voor permanente bewoning.

  Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

  Bekijk het actuele aanbod

  Interessante artikelen: 

  Lees ook mijn nieuwste artikel over permanent wonen in je vakantiewoning.

   Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

  Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

  Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!