Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit.

Beleggen in een duurzame vakantie

 

Beleggen in een duurzame vakantie

Vandaag in het FD: Beleggen in een duurzame vakantie. Advertenties voor vakantieparken en dito beurzen trekken veel gegadigden. Een eigen onderkomen in een aantrekkelijk vakantiegebied blijft aanlokkelijk. Spanje lijkt als tweede thuisland weer helemaal terug van weggeweest. 

Voor een eigen plek onder de Spaanse zon in de toeristische kuststreek Costa Blanca konden bezoekers van de Second Home-beurs vorige weekeinde in Antwerpen bij 26 projectontwikkelaars terecht.

Dichter bij huis zijn er ook genoeg mogelijkheden. Zo wordt in België, tegen de grens van Frankrijk, het ecologische en milieuvriendelijke park Your Nature ontwikkeld. ‘Het ligt niet aan de Belgische kust, maar in de Domaine des Bois de Péronnes, wat al bijna twee eeuwen één van de domeinen van de vooraanstaande, adellijke Belgische familie Ligne-La Trémoïlles is’, legt Floris Swinkels uit, de verkoper op de beursstand van Your Nature. Het project van ontwikkelaar Peronnes Invest ligt een bos- en waterrijk gebied vlak bij de Wallonische stad Doornik, het Franstalige deel van België.

Luxe eco-woningen

De projectontwikkelaar gaat dit natuur- en milieuvriendelijke project van 280 hectare onder anderen samen met de familie Ligne-La Trémoïlles realiseren. Hij vertelt dat er een vergunning is om op 55 hectare luxe eco-woningen te bouwen van duurzame materialen. De koopprijs begint bij € 125.000. Swinkels: ‘We bouwen zo dat het zo min mogelijk impact heeft op het natuurgebied. Het hele park wordt energieneutraal; er komt een apart veld voor de zonnepanelen’. Naast een verwarmd binnenzwembad komt er ook een natuurbad.

De rest van het gebied blijft in principe een natuur- en recreatiegebied, vertelt verkoper Swinkels. Auto’s zijn niet toegestaan op het park, het vervoer gaat met elektrische golfkarretjes. Recent heeft de projectontwikkelaar nog een nieuw type woning toegevoegd: een boomhut van bijna zestig vierkante meter met een dakterras op zes meter hoogte, tussen de bomen.

‘Gegarandeerd” rendement

Your Nature garandeert voor het merendeel van de woningen een jaarlijks nettorendement van 5%, waarbij het vruchtgebruik bij aankoop voor een periode van twintig jaar wordt afgescheiden. Peronnes Invest betaalt vervolgens per kwartaal een vergoeding voor het vruchtgebruik aan de investeerder (de blooteigenaar), onafhankelijk van de verhuuropbrengst. De jaarlijkse kosten van het park, en voor woningonderhoud worden betaald door de vruchtgebruiker, die ook de inrichting voor zijn rekening neemt.

Belastingverdrag

Als na 20 jaar het vruchtgebruik vervalt, wordt de belegger weer de volle eigenaar

 

 

Belasting of btw hoeft de koper niet te betalen. Het bezit van een woning op Belgisch grondgebied moeten huiseigenaren wel opgeven in Box 3, maar dat levert hetzelfde bedrag aan aftrek op — dit ter voorkoming van een dubbele belastingheffing. Deze gunstige constructie vloeit voort uit een belastingverdrag tussen Nederland en België. Als na 20 jaar het vruchtgebruik vervalt, wordt de belegger weer de volle eigenaar.

Een eventuele tussentijdse verkoop kan en mag de blooteigenaar zelf regelen — dat hoeft niet via Peronnes Invest, zoals bij veel andere vakantieparken. Mocht de investeerder binnen twintig jaar overlijden, dan hoeven de erfgenamen alleen successierechten te betalen over de waarde van het blooteigendom. Die bedraagt slechts 2,5%.

Veel fraude

Rob Smulders, directeur van Mondi de belangenorganisatie voor (toekomstige) eigenaren van een vakantiewoning, staat ook op de beurs. ‘Wij willen het kaf van het koren scheiden’. Om die reden onderzoekt de belangenvereniging elke propositie uitvoerig op juridisch, fiscaal en financieel gebied en kijkt het ook naar de kennis, ervaring en reputatie van de aanbieder. In het verleden bleek namelijk bij vele buitenlandse beleggingsprojecten sprake te zijn van fraude.

De koper moet oppassen dat hij niet zijn eigen rendement financiert, waarschuwt Smulders. ‘Wat is de grond waard waarop jouw vakantiehuis gebouwd wordt? Als de projectontwikkelaar die grond voor teveel geld aan jou verkoopt, kan hij jou een mooi rendement beloven. Dat je die zelf betaald hebt, ziet de koper vaak niet.’ Die kijkt vaak alleen maar naar de uitstraling en het geboden rendement.

‘De overheid werkt mee aan de ontwikkeling van het vakantiepark, dat is vrij uniek’Rob Smulders, directeur Mondi

 

 

De vier weken per jaar dat de eigenaar in zijn huisje op vakantie mag, doet de rest. ‘Soms krijgt de ontwikkelaar de grond goedkoper, bijvoorbeeld als de overheid een economische impuls wil geven aan het gebied waarin het vakantiehuisje ligt.’ Dat lijkt ook het geval bij Your Nature. Wallonië heeft een hoge werkeloosheid en dit project schept banen. Smulders: ‘De overheid werkt mee aan de ontwikkeling van het vakantiepark, dat is vrij uniek.’

Onderzoek propositie

Smulders onderzocht Your Nature voor een klant en verrichtte een taxatie naar de waarde van diens woning – een vakantievilla van € 365.000. Volgens hem ziet het project er ‘goed’ uit. ‘Al weet je het met taxaties nooit helemaal zeker.’ Zijn indruk is dat de waarde van de woning goed onderbouwd is en de propositie redelijk. De verkoopprijs, die deels gebaseerd is op controleerbare informatie, is marktconform, rekening houdende met een tolerantie. Smulders zal de koopovereenkomst nog juridisch toetsen voor zijn klant zijn handtekening zet, vertelt hij.

De natuurliefhebbers en buurtbewoners in het gebied houden de organisatie ook goed in de gaten, want iedere verstoring in een natuurgebied heeft consequenties. ‘We hebben al vele plannen van de familie voor dit gebied voorbij zien komen. Zo waren er ooit plannen om hier een enorme overdekte skibaan aan te leggen en een tropisch zwemparadijs, zegt Pascal Mol, voorzitter van de lokale natuur- en milieuvereniging CIAO. De huidige plannen baren hem ‘minder zorgen, maar we blijven alert.’

Grenzen

De milieuvriendelijkheid van het project heeft wel zijn grenzen. Zo zijn de huisjes niet aangesloten op een ‘grijswater’-circuit, waarbij het toilet met regenwater wordt doorgespoeld. Het afvalwater gaat gewoon het riool in en wordt niet op een natuurvriendelijke manier gezuiverd. Onder het vermaak op het park vallen allerlei activiteiten in de natuur. Dat waterskiën, een baan voor modelvliegtuigjes en een visvijver daar deel van uitmaken, komt vreemd over op een park dat zichzelf ‘100% duurzaam’ noemt. Dit Belgische project valt buiten het AFM-toezicht.

Hoeveel rendement een huisje op het park oplevert, weet een investeerder pas over twintig jaar. Ook als de projectontwikkelaar schermt met aantrekkelijke en ‘gegarandeerde’ rendementen. Want dat zegt niets over de kans dat deverkoopwaarde — de afschrijving op de woning nog buiten beschouwing gelaten — over twintig jaar beduidend lager ligt. En dat bepaalt uiteindelijk het rendement.

Interesse in het kopen van een vakantiewoning?
Bekijk het huidige aanbod!