Gegarandeerd rendement op je vakantiewoning - BuitenLeven Recreatiemakelaar
  • Home
  • Blog
  • Gegarandeerd rendement op je vakantiewoning

Gegarandeerd rendement op je vakantiewoning

Hoe werkt dat? Geplaatst door IEXGeld.

Vooral rond het tv-programma van Harry Mens op RTL 7 en in dagbladen wordt regelmatig reclame gemaakt voor vakantiewoningen, die een gegarandeerd rendement opleveren van soms wel 8%.
Nu je bijna geen rente over je spaargeld krijgt, klinkt dat als muziek in de oren. Het is natuurlijk ook fijn om het aangename - het hebben van een vakantiehuis - te combineren met investeren in de hoop dat je daardoor jarenlang een mooi rendement maakt.
Dat rendement moet in ieder geval van de verhuur komen. Beleggers kunnen daarbij kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Het management verhuurt het huisje en incasseert in ruil daarvoor een percentage van de huurinkomsten, doorgaans rond de 20%.
  2. Je betaalt het vakantiepark een vast bedrag per jaar. Het risico van leegstand is voor hen en het rendement voor jou.

Misleidend en oneerlijk

Is dat hoge rendement van bijvoorbeeld zo'n 8% eigenlijk wel realistisch? In het RTL-4 programma House Vision werd in 2013 gezegd dat het rendement bij het volledig verhuren van een vakantiehuis in Europarcs Villapark De Rijp op kan lopen tot 7,4%
Maar volgens de Reclame Code Commissie was die reclame misleidend en oneerlijk. Een koper bij Europarcs meldt dat het rendement in 2010 en 2011 slechts 1,4% en 1,5% was. In 2012 was er zelfs een verlies van 0,7% voor de koper.
Een andere belegger had bij TopParken eenzelfde negatieve ervaring, zegt hij in het FD. Er was hem een gegarandeerd rendement van 7% beloofd, wat voor hem zo'n 7.500 euro per jaar zou zijn
Maar daar moesten de kosten, zoals ozb-belasting, waterschap, verzekering en afschrijving op huisje en meubilair, nog van af. Uiteindelijk bleef er dan een rendement van 2% over.

Daarnaast loopt het contract met het gegarandeerde rendement van 7% over twee jaar af en dan moet er door die belegger opnieuw onderhandeld worden met TopParken. "En ik heb niet echt een goede onderhandelingspositie," zegt hij.
In een verweer zegt TopParken dat er altijd duidelijk op lokale lasten wordt gewezen. Het risico van waardevermindering is voor de belegger, want de waarde van het huisje kan ook omhoog gaan, aldus de woordvoerder van het park.

Vaste klantenkring

In het FD komt ook een verhuurder van een huisje op Ameland aan het woord die al twaalf jaar een mooi rendement maakt van zo'n 5%, na aftrek van de kosten. "Ik heb mijn eerste huurders de eerste jaren zelf geworven met advertenties in Duitse kranten en nu heb ik mijn vaste klantenkring." Verhuren kán dus wel iets moois opleveren.

Econoom Erica Verdegaal adviseert kopers van recreatiewoningen om eerst een onafhankelijke taxateur te vragen of zo'n huisje het geld waard is. Die taxateur kan dan kijken naar kwaliteit van de woning, ligging en of er in de wijde omtrek veel andere vakantiehuisjes te huur zijn.
En de alarmbellen moeten gaan rinkelen als advertenties gegarandeerde rendementen beloven. Want, zoals Verdegaal zich afvraagt: "Waarom zou een partij die jaarlijks 7% tot 10% kan verdienen jou erbij halen om van de winst mee te genieten?"

Kijk dus goed wat je koopt, samen met een expert. En vergeet niet dat je zelf veel minder kosten aan vakantie kwijt bent als je twee maanden per jaar lekker in je eigen huisje vakantie viert. Dat is ook heel wat waard.

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Interessante artikelen: 

Lees ook mijn nieuwste artikel over permanent wonen in je vakantiewoning.

Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

Tags: vakantiewoning kopen, recreatiewoning drenthe, recreatiewoning friesland, recreatiewoning kopen, valkantiehuis kopen friesland, vakantiehuis kopen drenthe, tweede woning kopen, tweede huis kopen, Tweede woning, Tweede huis

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!