Vakantiewoning en energielabel - BuitenLeven Recreatiemakelaar

Vakantiewoning en energielabel

 

 

 

 

 

 

Sinds 1 januari 2015 moeten vrijwel alle woningen bij verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. Bij verkoop van het huis ben je verplicht een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper.

Wat is een energielabel?

Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Energielabel verplicht voor vakantiewoningen?

In sommige gevallen is een energielabel voor een recreatiewoning verplicht, in andere gevallen niet. Hieronder zet ik voor je op een rij wanneer een energielabel voor een recreatiewoning verplicht is en hoe je dan aan dat energielabel komt.

Niet altijd verplicht

Een energielabel is niet verplicht voor recreatiewonignen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt of met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.

Veel recreatiewoningen die verhuurd worden, worden meer dan 4 maanden per jaar gebruikt. Voor recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar gebruikt worden, dient gelezen te worden als ‘door dezelfde recreant’, c.q. de eigenaar/recreant. Dat betekent dat eigenaren van recreatiewoningen die hun recreatiewoning beschikbaar stellen voor de verhuur aan steeds wisselende (groepen van) recreanten en hun vakantiewoning tevens als beleggingsobject zien, maar daar zelf minder dan 4 maanden per jaar gebruik van maken, niet energie-label plichtig zijn.

Ook vakantiehuizen, waaronder chalets en (samengestelde) stacaravans begrepen, met een gebruiksoppervlak tot 50 m2 zijn vrijgesteld van het energielabel.

Voor vakantiewoningen is het dus in de meeste gevallen niet verplicht om een energielabel te leveren. Valt jouw vakantiehuis of het vakantiehuis dat je wilt kopen wel onder de verplichte levering, dan moet een energielabel bij verkoop aangeleverd worden.

Waar vind je het energielabel?

Via zoek je energielabel kun je checken of jouw vakantiehuis een voorlopig of definitief energielabel heeft. Als je een voorlopig energielabel hebt en je hebt een definitief label nodig kun je dat aanvragen via energielabel voor woningen.

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Interessante artikelen: 

 Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!