Permanent wonen in je vakantiehuis? - BuitenLeven Recreatiemakelaar
  • Home
  • Blog
  • Permanent wonen in je vakantiehuis?

Permanent wonen in je vakantiehuis?

Vorige week lieten twee Tweede Kamerleden van D66 en de VVD een proefballonnetje op met de stelling: legaliseer wonen op vakantieparken zonder toekomst. Het kwam volledig uit de lucht vallen Er volgden veel positieve reacties. Velen zagen zich al in hun vakantiehuis wonen. De voorwaarden zijn echter niet veranderd: de beslissingsbevoegdheid ligt nog steeds bij de gemeenten en die trekken er nog niet hard aan. 

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Landelijke vakantiewoningentop

Eind 2018 heeft een Landelijke Vakantiewoningentop plaatsgevonden waaruit de Actie-agenda vakantieparken 2018-2020 voort kwam. De inzet van de actie-agenda bestaat uit vijf hoofdlijnen:

  • Vakantieparken aantrekkelijk houden
  • Passende oplossingen voor mensen die nu op de parken (permanent) wonen
  • Voorkomen van excessen en uitbuiting van kwetsbare groepen
  • Inzet op veilige parken zonder criminaliteit en ondermijning
  • Voor de toekomst kijken of het combineren van maatschappelijke functies van vakantieparken mogelijk is

De minister heeft zich toen ook uitgesproken dat ze er aan mee wil werken als gemeenten de bestemming van recreatiewoningen willen wijzigen. In sommige gemeenten hebben deze transities plaatsgevonden. Maar dan voornamelijk ten gunste van mensen die al op vakantieparken wonen. De meeste gemeenten hebben ervoor gekozen om te gaan handhaven en illegale bewoners te dwingen andere woonruimte te zoeken. Maar die is niet altijd te vinden, wat regelmatig tot stressvolle situaties leidt. Lees het artikel in de Telegraaf van 20 januari 2020.

Bestemmingsplan wijzigen of niet

Er zijn een aantal aspecten die mede bepalen of een bestemmingsplanwijziging gewenst is of juist niet.

Kansen voor de regionale economie: gemeenten met veel toeristische attracties en toeristische aantrekkelijkheid zijn afhankelijk van toerisme. Veel mensen werken in de toeristische, recreatieve sector. Vakantieparken in deze gemeenten bieden vaak veel vertier voor de vakantieganger: er is een subtropisch zwemparadijs, animatie voor de kinderen, outdoor activiteiten, één of meer restaurants. Deze parken zijn aantrekkelijk voor verhuur aan vakantievierders.

Sociaal maatschappelijke kant: parken met weinig verhuur zouden omgezet kunnen worden in permanent wonen. De woningen moeten dan wel voldoen aan het bouwbesluit en de infrastructuur moet goed zijn. Parken die nog niet afgebouwd zijn, waar in de crisis de verkoop gestagneerd is, zouden kunnen worden afgebouwd met woningen die geschikt zijn voor permanente bewoning.  Er kan dan ook gekozen worden voor een dubbelbestemming: recreatie en wonen. Vooral voor parken waar niet zo heel veel verhuurd wordt, zou dat een goede oplossing kunnen zijn. Door permanente bewoning is de sociale controle op het park groter en zijn er minder ongeregeldheden.

Doorstroming in de markt

Ouderen willen kleiner wonen, maar niet persé in een appartement. Veel vakantiewoningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Ideaal als je lang zelfstandig wilt blijven wonen. In de reguliere woningbouw zijn er niet zoveel van dergelijke woningen. Dit kan gecombineerd worden met zorg in de meest brede zin van het woord. Op parken heb je centrumvoorzieningen,waar dit uitstekend geïntegreerd kan worden. Dat creëert ook weer kansen voor het beheer van het vakantiepark. 
Als ouderen in hun vakantiehuis mogen wonen, komen er woningen vrij op de reguliere markt, waardoor een doorstroming in gang gezet kan worden.

Veranderende eisen/wensen van de vakantieganger

Vakantiegangers willen steeds meer luxe. Een vakantiehuis moet minimaal dezelfde luxe bieden als thuis,  liefst nog meer, dat verhoogt het vakantiegevoel.. Niet alle parken kunnen daaraan voldoen. Wat 10 jaar gelden luxe was wordt nu oubollig gevonden. Als de verhuur niet het beloofde rendement oplevert zijn eigenaren niet altijd bereid om hun woningen voor veel geld aan te passen. Deze parken zoeken vaak hun heil in langverhuur. Dat mag dan weer wel. Deze woningen zouden uitstekend geschikt kunnen zijn voor permanente bewoning. Eigenaren van woningen die niet genoeg rendement opleveren, kunnen hun vakantiehuis dan voor een goede prijs verkopen en met de opbrengst nieuwe investeringen doen.

Voor de korte termijn zal er nog niet veel veranderen en niet alle vakantiewoningen zijn geschikt voor permanente bewoning, maar het feit dat de landelijke politiek nu oog heeft voor het permanent wonen in een vakantiewoning en bereid is te denken in oplossingen en kansen biedt perspectief voor de toekomst.

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Interessante artikelen: 

Lees ook mijn blog van november 2018

Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!