WOZ-waarde versus marktwaarde - BuitenLeven Recreatiemakelaar

WOZ-waarde versus marktwaarde

Wanneer je je droomhuis gevonden hebt, heb je geen idee of de vraagprijs een reële is. Je bent helemaal verliefd op het huis, maar je wilt niet teveel betalen. Potentiële kopers gaan dan uitzoeken wat de WOZ-waarde is om een uitgangspunt te hebben voor de onderhandelingen, maar is dat terecht? 

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente stelt voor ieder huis jaarlijks de WOZ-waarde vast en gebruikt de waarde om de hoogte te bepalen van de OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting). 

De WOZ-waarde houdt geen rekening met unieke kenmerken.
De kans is groot dat de WOZ-waarde en de marktwaarde van een vakantiehuis niet overeenkomen. Sterker nog, het verschil is soms best groot. Dat is niet gek, want de WOZ-waarde wordt berekend met een computermodel. Daarin gaan verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en een paar algemene gegevens van het huis (bouwjaar, inhoud en perceeloppervlakte). Daaruit rolt de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde loopt achter.
De WOZ-waarde loopt achter op de markt. De jaarlijkse WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De verkoopcijfers komen uit het jaar dáárvoor. De WOZ-waarde van het vakantiehuis dat je nu op het oog hebt, heeft dus als peildatum 1 januari 2017 en is gebaseerd op verkoopcijfers uit 2016. De meest recente ontwikkelingen- het meest relevant voor de marktwaarde- neemt de WOZ-waarde niet mee. Juist omdat de verkoopprijzen de laatste jaren zijn gestegen.

Bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde. 
Op basis van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, die lang niet altijd vergelijkbaar zijn. lukt het eigenaren regelmatig succesvol bezwaar te maken en de WOZ-waarde van hun huis omlaag te krijgen. Dat scheelt soms aanzienlijk, niet alleen in de OZB-heffing, maar ook daaraan gerelateerde belastingen zoals forensenbelasting.

WOZ: niet teveel waarde aan hechten!
De WOZ-waarde is dus de waarde van het jaar ervoor en vastgesteld op basis van standaard gegevens. Ik kan me voorstellen dat je een objectieve waarde zoekt, als je erg geïnteresseerd bent, of zelfs verliefd bent op een huis, maar bang bent dat je teveel betaalt. 
Bij het bepalen van jouw bod op een vakantiehuis heeft het dus lang niet altijd zin om te kijken wat de WOZ-waarde is. Sterker nog, je moet er niet teveel waarde aan hechten. Als de WOZ-waarde veel lager ligt dan de marktwaard is dat wel erg gunstig voor de daaraan gerelateerde belastingen.  Breng vervolgens een bod uit op basis wat jij voor het huis wilt betalen.

WOZ-waarde versus marktwaarde.
Bij het bepalen van de marktwaarde houdt de makelaar niet alleen rekening met bouwjaar, inhoud en perceeloppervlakte, maar kijkt juist ook naar staat van onderhoud, inventaris (want die wordt vaak mee verkocht), locatie en unieke kenmerken. En dan rolt er vaak een hele andere waarde uit dan de WOZ-waarde. Maar wel een die een goed beeld geeft van de marktwaarde van dit vakantiehuis.

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Interessante artikelen: 

 Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!