Vakantiehuis en grond: eigendom of (erf)pacht? - BuitenLeven Recreatiemakelaar
  • Home
  • Blog
  • Vakantiehuis en grond: eigendom of (erf)pacht?

Vakantiehuis en grond: eigendom of (erf)pacht?

Als je een vakantiehuis koopt, wordt je niet altijd automatisch eigenaar van de grond. Er zijn parken en organisaties die recreatiewoningen verkopen, maar de grond zelf in eigendom houden. Dat heeft consequenties voor de koopprijs. 

Die is natuurlijk veel lager zonder grond dan met grond. Voor de grond betaal je dan jaarlijks een huurprijs of erfpacht. Weeg voordat je gaat kopen de voor- en nadelen goed tegen elkaar af, zodat je weet waar je financieel aan toe bent. In dit artikel neem ik de verschillende constructies onder de loep.

Vakantiehuis op huurgrond:
Deze constructie wordt vaak toegepast op campings. Het vakantiehuis is dan geen stenen huis, maar een chalet of stacaravan. In ieder geval verplaatsbaar.

Vaak worden de huurcontracten per jaar afgesloten in de vorm van een overeenkomst jaarplaats. In deze overeenkomst wordt geregeld dat de eigenaar van een chalet of caravan het recht krijgt om een caravan of chalet te plaatsen op het terrein van de camping. Zo’n huurcontract wordt vaak afgesloten met automatische verlenging. In deze overeenkomst worden de voorwaarden en regels vastgelegd. 

Bij aankoop van een vakantiehuis op huurgrond moet je dus rekening houden met een jaarlijks terugkerende huurprijs voor de grond.

Nadeel van deze overeenkomst is dat hij opzegbaar is, zowel door de chaleteigenaar als door de campingeigenaar. Het kan dus gebeuren dat de campingeigenaar op enig moment de huurovereenkomst opzegt en dat je jouw chalet moet verplaatsen.

Vakantiehuis op erfpachtgrond:
Organisaties zoals Staatsbosbeheer verkopen recreatiewoningen op erfpachtgrond. Het voordeel is dat deze woningen vaak op unieke plekjes staan. De organisatie wil in dit geval zeggenschap over de grond houden, omdat het bijvoorbeeld onderdeel uitmaakt van een beschermd natuurgebied. 

Een erfpachtcontract wordt voor langere periode  afgesloten, bijvoorbeeld 30 jaar of langer. In het contract wordt de jaarlijkse erfpachtcanon (het bedrag dat je betaalt aan erfpacht) geregeld en de voorwaarden die horen bij het recreëren in dit gebied. In het contract staat ook de jaarlijkse indexering van de canon.

Het nadeel  van erfpachtgrond is dat je jaarlijks terugkerende extra kosten hebt. Bij verkoop kan het nadelig zijn als het erfpachtcontract binnen 10 jaar afloopt, omdat daarna de eigenaar van de grond de jaarlijkse huurprijs drastisch kan verhogen bij een nieuwe erfpachtcontract.

Vakantiehuis op eigen grond:
Dit is de constructie die mijn voorkeur heeft. Het is dan duidelijk waar je aan toe bent. Je koopt het huis en de grond voor een bepaald bedrag en that’s it. Er komen geen jaarlijkse kosten meer bij anders dan de normale gemeentelijke belastingen, verbruikskosten (gas, water en licht) en eventueel parklasten. 

Interesse in het kopen van een vakantiewoning? Bekijk het huidige aanbod!

Bekijk het actuele aanbod

Interessante artikelen: 

 Wil je elke nieuwe blog gratis in je mailbox? Meld je dan aan voor Buitengewoon BuitenLeven, tips en inspiratie bij de koop van een vakantiehuis. Elke 3 weken ontvang je dan het blog, tips, adviezen en interessante informatie over de aanschaf van een vakantiewoning.

Trap niet in één van de valkuilen bij de koop van een vakantiehuis

Download gratis het eBook en ga stap voor stap op weg naar jouw ideale vakantiehuis, zonder in één van de grootste valkuilen te trappen!